Finanssialan johtajilta odotetaan parempaa tukea uudistumiseen

25.5.2020

Vakuutus- ja pankkialan työntekijöillä on vahva usko johdon visioihin sekä muutosinto strategisten kehityshankkeiden toteutukseen ja liiketoiminnallisen ketteryyden rakentamiseen. Alan yritysten muutoskehitystä kuitenkin sumentaa epävarmuus johtajien kyvystä johtaa muutosta. Tämä käy ilmi Riikka Uimosen Tampereen yliopistolle tekemän vakuutustieteen väitöskirjatutkimuksen tähän asti saavutetuista tuloksista.

Väitöskirjassaan Uimonen tutkii muutosvalmiuden johtamisen merkitystä ja keinoja onnistuneen muutoksen varmistamiseksi finanssialalla Pohjoismaissa. Tutkimukseen on osallistunut yhteensä kuusi vakuutusyhtiötä ja pankkia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Lähes 500 työntekijän ja 13 ylimmän johdon edustajan näkemykset yhteen kokoavan tutkimuskyselyn tulokset kertovat, että työntekijät eivät koe saavansa johdolta ja esimiehiltä riittävästi tukea jatkuvassa muutoksessa elämiseen. Johdon konkreettisen tuen, aidon läsnäolon ja esimerkillä johtamisen puute on tunnistettu olevan keskeisiä riskejä strategisten muutoshankkeiden onnistumiselle.

Ylimmän johdon haastatteluista kumpusi selkeä viesti: työkaluja ja käytäntöjä muutosvalmiuden mittaamiseen ja näin ollen muutoksen johtamiseen tiedolla ei ole. Tämä on yksi keskeinen syy sille, että oikeita ja oikea-aikaisia tukitoimenpiteitä on vaikeaa tunnistaa. Työntekijät jäävät vaille kaipaamansa tukea, sillä johdon ymmärrys organisaationsa esimiesten ja työntekijöiden tarpeista on rajallinen.

Pohjoismaiset vakuutusyhtiöt ja pankit eivät kuitenkaan ole täysin avuttomassa tilassa uudistumisen näkökulmasta. Tutkimuksen alustavista tuloksista käy ilmi, että alan henkilöstön on tunnistettu suhtautuvan positiivisesti muutokseen. Tämä muutoksen voimavara ja into finanssialan ketterämmän tulevaisuuden rakentamisesta on johdon tuella ja esimerkillä mahdollista kääntää käytännön tekemiseksi. 

Onnistunut muutosjohtaminen onkin tärkeämpää kuin koskaan. Suomalaisia ja pohjoismaisia yrityksiä on johdettu nopeasykkeisessä ja kansainvälisessä toimintaympäristössä jo pitkään, ja nyt muutosvauhtia entisestään kasvattaa maailmaa riepotteleva poikkeuksellinen kriisi. Työntekijät ovat valmiina, joten johdolla on tuhannen taalan paikka hyödyntää heidän intoa uudistumisen vauhdittamiseksi.

Suomen Vakuutusyhdistys ry tukee Uimosen väitöskirjatyöskentelyä apurahalla. Hänen tutkimustyönsä tavoite on ennen kaikkea tarjota finanssialan yritysten johtajille ymmärrystä muutosvalmiuden johtamisesta sekä apua liiketoimintatransformaatioiden toteutukseen kiihtyvän muutoksen maailmassa. Väitöskirjan odotetaan kokonaisuudessaan valmistuvan keväällä 2021.